Draaideurcriminelen

By | 26 september 2023

Maandagavond ben ik voorafgaand aan mijn bezoek aan de Keuken Kampioen Divisie-kraker jong Ajax – FC Eindhoven zelf even polshoogte wezen nemen bij de smeulende resten van de Johan Cruijff Arena. Ik heb er met eigen ogen kunnen aanschouwen dat die draaideur die door een handjevol vernielzuchtige knaapjes uit z’n voegen is gerukt, gevoegelijk kan worden afgeschreven. Er stonden nu hekken voor. Om te voorkomen dat elke onverlaat maar zo het stadion binnenwandelt.

Stel je voor wat er gebeurd was wanneer die doorgesnoven jongelui in plaats van hun bestorming van de hoofdingang van het stadion met z’n allen de wegen rondom de arena hadden geblokkeerd. Dat ze brutaal op het asfalt waren gaan zitten. Het is moeilijk voor te stellen dat de politie zoiets toestaat, maar het had maar zo gekund. Wat voor de een strafbaar is, daar komen anderen in Nederland straffeloos mee weg.

In zo’n hypothetisch geval had mevrouw Halsema wel haar favoriete waterkanon weer kunnen laten inzetten. Maar ja, voordat zo’n ding helemaal vanuit Den Haag naar Duivendrecht getransporteerd is, is het fileleed natuurlijk niet te overzien. Dan staat al het verkeer rond de hoofdstad al muurvast voordat het kanon ter plekke is. Met alle schadelijke uitstoot vandien.

Het meest trieste bij dit soort klassieke ongeregeldheden blijft toch wel hoe ministers, burgemeesters en politiechefs telkens weer hun eigen onvermogen en falen afschuiven op anderen. Al bijna een halve eeuw schreeuwen degenen die maar blijven toestaan dat jochies met capuchonnetjes en bivakmutsjes zich in en om voetbalstadions misdragen om een keiharde aanpak van die jochies met capuchonnetjes en bivakmutsjes. En al sinds het einde van de jaren ’70 wint spierballentaal het steeds opnieuw van daadkracht.

Afgaande op alle vernietigende commentaren die ik na dit soort excessen telkens lees en hoor ga ik bijna geloven dat het allemaal toe te schrijven valt aan de clubs in het betaalde voetbal en de onvolprezen KNVB dat Nederland is uitgegroeid tot zo’n gaaf land. Maar wie is er in Nederland nou eigenlijk belast met de handhaving van de openbare orde en het vrijhouden van snelwegen? Sinds wanneer komt zoiets voor rekening van voetbalclubs die daar helemaal geen geschikt personeel voor in dienst hebben? Het allermakkelijkste zou natuurlijk zijn om ook dát maar in de schoenen te schuiven van die met pek en veren weggejaagde Duitser.

Het valt niet meer te tolereren, daar ben ik het helemaal mee eens. Er moet absoluut een einde komen aan die levensgevaarlijke bombardementen met drinkbekertjes. Je zult maar zo’n ding op je hoofd krijgen. Het toch al zo overbelaste en onderbetaalde ziekenhuispersoneel kan de wekelijkse stroom gewonden nauwelijks nog aan. De gevolgen zijn direct zichtbaar. De zorgverzekeraars zien meteen weer een reden om hun premies flink te verhogen.

Alleen het feit dat er in Nederlandse voetbalstadions überhaupt nog plastic bekertjes circuleren stemt al tot nadenken. Wordt het niet hoog tijd voor milieuvriendelijke papieren of kartonnen exemplaren? En dan meteen een verpakkingstoeslag van 5 of 10 euro er bovenop. Dan wordt zelfs het biertje om mee te gooien onbetaalbaar voor de doorgedraaide voetbalfan. Probleem opgelost…

Volgens allerlei toetsenbordhelden en andere papagaaien, van wie de meesten gezien hun reacties zelf nog nooit met buitensporig geweld van een tribune afgeknuppeld zijn, moeten clubs opdraaien voor de kosten van de politie-inzet. Alsof clubs in het betaalde voetbal zich niet al scheel betalen aan beveiliging en andersoortige apparatuur dat de agressie dient te beteugelen. Met scans voor gezichtsherkenning als het nieuwste, peperdure wondermiddel. Het wordt echt steeds gekker.

Misschien is het een wat simpele en naïeve gedachtegang mijnerzijds, maar is het niet veel minder omslachtig en goedkoper om lieden die zich structureel misdragen ‘gewoon’ op- en aan te pakken? 

De betaald voetbal organisaties zijn met handen en voeten gebonden aan de grillen van beleidsmakers en ambtenaren die steeds weer wat nieuws verzinnen dat kant noch wal raakt. Het uitdelen van stadionverboden is feitelijk het enige middel dat de bvo’s hebben om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Veel meer kunnen en mogen ze helemaal niet doen. Meer stewards en beveiligers inzetten zet ook al geen zoden aan de dijk. Al is het alleen maar om dat als puntje bij paaltje komt al die stewards en beveiligers nauwelijks bevoegdheden hebben om handelend op te treden.

Terwijl het bestrijden van de symptomen toch helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Hoezo netten neerhangen? Als men wil voorkomen dat er bekertjes vanaf tribunes op het veld worden gegooid, lijkt mij een verbod op het meenemen van drinken op de tribunes de meest voor de hand liggende oplossing. Onverlaten die hardleers zijn en het toch doen, belonen ze dan maar met een stadionverbod en/of een boete. Moet je eens opletten hoe snel het afgelopen is met het gooi- en smijtwerk. Voor het gooien met vuurwerk en het dragen gezichtsbedekkende kleding geldt hetzelfde. Simpelweg verbieden! Zolang er echter niemand optreedt, blijft het voor eeuwig en altijd dweilen met de kraan open.

Jaren geleden ben ik in België ooit eens bijna een stadion uitgezet vanwege de misdaad dat ik een broodje worst op de tribune wilde opeten. Wist ik veel dat dat niet mocht. Als je het goed bekijkt was een jarenlange gevangenisstraf toch wel op z’n plaats geweest voor zo’n ernstig vergrijp. Of zweepslagen! Misschien doen de Nederlandse regering en het gemeentebestuur van Amsterdam er verstandig aan om iedereen die per ongeluk een bekertje uit z’n handen laat vallen in een voetbalstadion voortaan maar uit te leveren aan Spanje. Dan kunnen al die misdadigers standrechtelijk wordt geëxecuteerd op de Plaza Mayor in Madrid. Samen met de inmiddels afgetreden voorzitter van de Spaanse voetbalbond.

Het moet maar eens afgelopen zijn met al dat gelazer. Er moet onderhand een daad worden gesteld. Keihard optreden. Dan kunnen de rechters hier zich serieus bezighouden met elk kort geding van ordeverstoorders die moord en brand schreeuwen als ze natgespoten worden tijdens hun werk. De stakkers. Foei toch.

Ik word er zelf ook doodziek van. Maar dan vooral van wat ik me als liefhebber inmiddels al decennialang moet laten welgevallen om in dit land een wedstrijd in het betaalde voetbal te mogen bijwonen. Van al die maatregelen en betutteling krijgen ze zelfs in Noord-Korea spontaan de hik. En hebben die combiregelingen en clubcards iets opgeleverd? Nee hoor. Helemaal niets. Maar ondertussen wordt wel m’n hele doopceel gelicht als ik ergens een kaartje wil kopen. Dan mogen clubs via iDIN mijn identiteit natrekken. Alsof ik een misdadiger ben. Bij het bezoeken van een uitwedstrijd van het Nederlands elftal wil de KNVB nota bene steevast weten waar ik overnacht. Alsof ik verantwoording schuldig ben aan dat zooitje ongeregeld in Zeist! Daar hebben bij de KNVB helemaal niks mee te maken!

Nee, dan gelden er ineens geen privacyregels. Iedereen die de euvele moed heeft zich in een voetbalstadion te wagen, geldt al bij voorbaat als verdacht persoon. Instanties moeten het eens in hun hoofd halen om de antecedenten na te trekken van – laat ik ze voor de goede orde en de lieve vrede maar betitelen als – ‘anderen’, dan staat heel politiek correct Nederland meteen op z’n achterste poten.

Wanneer Oranje erin slaagt zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap komende zomer, dan gaan de elitetroepen van de voetbalpolitie weer minstens twee weken naar Duitsland. De Duitse collega’s met raad en daad bijstaan , heet dat dan. Op kosten van de belastingbetaler. Terwijl ze ook heel goed elders ingezet kunnen worden.

Die ministers, burgemeesters en politiechefs kunnen daarom wel blijven roeptoeteren over strenge maatregelen. Zolang zij zelf niet zorgen dat er ergens gehandhaafd wordt wanneer er gehandhaafd moet worden, valt er op een gegeven moment weinig meer te handhaven. Helaas zijn we dat punt in Nederland al lang en breed gepasseerd.

Al kan je dat in een land waar de harde kern van een klimaatclubje dagelijks vrij baan krijgt om ongestraft de wet te overtreden ook moeilijk anders verwachten. Of zie ik dat soms verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *