Kirsten Knip geeft met terugkeer in eredivisie een nieuwe richting aan haar leven; Geknipt voor mentor rol van jeugdige Dynamo-talenten

By | 29 september 2023

Maandagavond vloog Kirsten Knip terug uit China, waar de libero er met het Nederlandse team niet in slaagde een Olympisch ticket te veroveren. Anderhalve dag later maakte de 31-jarige volleybalster in Apeldoorn voor het eerst kennis met haar nieuwe ploeggenoten van Dynamo. Met haar comeback in de eredivisie kiest Knip voor een weloverwogen carrièreswitch.

De dagen sinds de terugkeer uit Azië stonden vooral in het teken van het overwinnen van de jetlag. Volgende week traint de Oranje-international voor het eerst mee met haar nieuwe ploeg, die op 7 oktober aan de competitie begint. Knip gaat het volleyballen bij de Apeldoornse eredivisionist combineren met het hybride trainingsprogramma van de Nevobo op Papendal. Met behulp van haar club hoopt zij tegelijkertijd de eerste schreden op het maatschappelijke pad te kunnen zetten.

Aan het mislopen van directe plaatsing met Oranje voor de Olympische Spelen in Parijs hield de kersverse Dynamo-aanwinst een dubbel gevoel over. “Van tevoren verwacht je dat het tussen Servië en China gaat. Niemand had waarschijnlijk gedacht dat vijf landen om die twee plaatsen zouden strijden. Wij wonnen van China. Daarna gingen we er met 3-0 af tegen Servië. Als het dan op zo’n laatste speeldag aankomt, gaat het om de vorm van de dag. We moesten met 3-0 of 3-1 winnen van de Dominicaanse Republiek. Dat lukte niet. Maar we hebben nog steeds een kans. Ik zeg niet dat ik na Parijs stop bij Oranje. Het zou wel top zijn als ik die Olympische Spelen kan meepikken. Nee, 2028 wordt het voor mij niet meer. Dat is echt te ver weg”, kijkt de routinier niet te ver vooruit.

Nadat haar Duitse werkgever Rote Raben Vilsbiburg de voorkeur gaf aan een jongere libero, vervolgt de inwoonster van Apeldoorn haar sportieve carrière in haar eigen woonplaats. “Als je me aan het begin van de zomer had gevraagd waar ik in het nieuwe seizoen zou gaan spelen, dan zeg ik je heel eerlijk dat ik niet direct aan de eredivisie had gedacht. Om als libero een club te vinden is in het buitenland heel lastig. Dan ga je langzaam nadenken over wat je gaat doen als er geen club komt. Ik geloof dat ik begin juni een berichtje kreeg van Arjen Schimmel. Kort voor het EK hebben we op Papendal een prima gesprek gehad”, vertelt Knip hoe de overtuigingskracht van de trainer haar deed besluiten voor Dynamo te kiezen.

“Toen ik er langer over nadacht kwam ik tot de conclusie dat het misschien niet eens zo’n gek idee was om Papendal te gaan combineren met Dynamo. Ik moest mezelf alleen even de tijd geven om te wennen aan het idee om terug te gaan naar de eredivisie. Ruim anderhalve week geleden heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt. Ik kijk nu verder dan alleen naar het volleybal. Het afgelopen seizoen heb ik het vooral moeilijk gehad met het ver weg zitten. Naarmate je ouder wordt, verlang je steeds meer naar je geliefden om je heen”, geeft de volleybalnomade aan hoe het haar na avonturen in Frankrijk, Roemenië en Duitsland steeds zwaarder viel om relaties op afstand te onderhouden.

De student Sport, Bewegen en Gezondheid wil nu ontdekken dat er een leven bestaat buiten haar sport. “Op mijn vijftiende ben ik uit huis gegaan. Ik ben meer dan de helft van mijn leven aan het volleyballen. Ik heb nog nooit een normale baan gehad. Ja, een krantenwijk. Toen was ik veertien. Omdat m’n zussen het deden, ben ik ooit begonnen aan een opleiding op het CIOS. Om sportleraar te worden. Nu zeg ik daarover, nee dankjewel. Ik moet me gaan oriënteren. Het volleybal blijft bovenaan staan, maar ik ben wel heel erg toe aan die nieuwe uitdaging.”

Waartoe het jeugdige Dynamo komend seizoen in de eredivisie in staat is, durft Knip niet te zeggen. Wel denkt zij dat zij gezien haar ervaring geknipt is voor de rol van mentor van haar talentvolle teamgenoten. “Wij hebben een jong team. De speelsters zijn nog kneedbaar. Daar kan ik wel een rol in spelen, denk ik. Ik zal proberen om die jonge meiden te helpen, te sturen, op sleeptouw te nemen en waar nodig aan te pakken. Dat zit wel in me.”

De Stentor vrijdag 29 september 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *