Twee weken voor Supercup heeft landskampioen volleybal de selectie nog altijd niet rond; Vrouwen Dynamo klaar voor de competitie, mannen missen nog een spelverdeler

By | 3 oktober 2023

Tijdens de aangeklede vrijdagmiddagborrel van de Businessclub Dynamo stelden Dynamo’s topteams zichzelf traditiegetrouw voor aan hun voornaamste begunstigers. Terwijl de vrouwen klaar lijken voor de eredivisiestart, is de selectie van de mannen nog niet op volle sterkte. Twee weken voor de Supercupwedstrijd tegen Lycurgus mist de regerend landskampioen volleybal nog een tweede spelverdeler.

In de sponsorruimte van het Dynamocafé in Omnisport draafden de voltallige selecties in hun fonkelnieuwe wedstrijdshirts op. Tot de vaste programmaonderdelen van de kick-off van het zakennetwerk dat topvolleybal in Apeldoorn mogelijk maakt behoorde zoals elk jaar de presentatie van het eigen magazine. De aandachtige lezer viel het bij het doorbladeren van het fraaie naslagwerk waarschijnlijk niet eens op dat het beste dat Apeldoorn op sportgebied te bieden heeft voor de gebruikelijke teamfoto’s in trainingskleding staat afgebeeld. Dat de kledingleverancier de nieuwe wedstrijdtenues niet voor de deadline van de gids had geleverd, een kniesoor die er notie van nam.

Vast staat wel dat mannencoach Redbad Strikwerda komend seizoen een meer uitgebalanceerde spelersgroep onder zijn hoede krijgt dan het ‘jeugdplusteam’ waarmee Dynamo afgelopen volleybaljaar de derde landstitel op rij veroverde. Met slechts elf in plaats van de beoogde veertien spelers lijkt die selectie vooralsnog wel wat aan de krappe kant.

Strikwerda tilt er ogenschijnlijk niet zo zwaar aan. Kwaliteit en ervaring herbergt zijn elftal in meer dan voldoende mate. Over dat hij afgelopen woensdag met slechts negen man moest afreizen naar het Duitse Giessen om daar te sparren met de plaatselijke Grizzlys, de nummer vijf van de Bundesliga, haalde hij luchtig de schouders op. Een tweede spelverdeler, naast de uit Italië terugkeerde Freek de Weijer, acht de kampioenenmaker desondanks wel wenselijk. Strikwerda vertrouwt erop dat Wim Jonker, bestuurslid technische zaken van de Stichting Topvolleybal Dynamo, er op korte termijn in slaagt een bekwame stand-in voor De Weijer vast te leggen.

Jack Williams is inmiddels eveneens speelgerechtigd. Dat men bij Dynamo over het hoofd had gezien dat Engeland vanwege de Brexit al meer dan drie jaar geen deel meer uitmaakt van de EU, betekende dat te elfder ure nog een werkvergunning de van Limax afkomstige Britse diagonaal worden aangevraagd.

Met zijn huidige spelersgroep wil Strikwerda eind oktober al knallen en in het Oostenrijkse Innsbruck de eerste kwalificatieronde voor de Champions League doorstaan. Voor de microfoon van Ben de Velde Harssenhorst, de nieuwe voorzitter van de businessclub, verkondigde de ras-optimist: “Wij winnen de Supercup en gaan zeker door naar de tweede ronde.”

Bij Dynamo’s vrouwen maakt de last-minute komst van Kirsten Knip veel positieve energie los. Arjen Schimmel kreeg de lachers op zijn hand door te suggereren dat de Oranje-libero was gevallen voor zijn charmes. Aan die ontboezeming voegde Dynamo’s vrouwencoach serieus toe dat hij de international als een belangrijk verlengstuk ziet van de technische staf.

Landskampioen zal zijn jeugdige team (nog) niet worden, weet Schimmel maar al te goed dat daarvoor de komende jaren nog wel het nodige knip- en plakwerk is vereist. Een play-off plek acht de trainer zeker haalbaar. “We trainen hartstikke goed, maar met zo’n jonge groep blijft het nou eenmaal heel erg wisselend. Ons beleid is erop gericht om speelsters uit eigen club, plaats en regio een kans te geven in Dames 1. We hebben ook dit jaar weer een heel mooi team.”

De Stentor maandag 2 oktober 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *