Zelfverzekerd Draisma Dynamo-talent voelt zich thuis in Apeldoorn; Suus Gerritsen wil verder doorgroeien met Dames 1-team

By | 3 oktober 2023

In oktober viert ze haar achttiende verjaardag. Qua lengte is Suus Gerritsen al met afstand de grootste van alle talenten uit het Dames 1-team van Draisma Dynamo. En hoewel de rek er bij 195 centimeter volgens de middenaanvalster uit Deventer zelf wel zo’n beetje uit is, is de jeugdinternational als volleybalster allerminst uitgegroeid.

Suus Gerritsen begint aan haar derde seizoen in Apeldoornse dienst. Na bij SVS in Schalkhaar en Avior in Deventer voor het eerst kennis te hebben gemaakt met de volleybalsport maakte de aanvoerster van Jeugd Oranje in het shirt van Draisma Dynamo haar eredivisie-debuut. En wanneer de veelvoudig jeugdinternational zich op de huidige voet blijft verder ontwikkelen, ligt er waarschijnlijk de komende jaren in sportief opzicht nog veel moois in het verschiet. Al is ze daar naar eigen zeggen helemaal niet zo mee bezig. “Ik ben niet zo heel erg van het in de toekomst kijken.”

De nuchtere studente voeding en diëtetiek laat zich het hoofd niet zo gauw op hol brengen. “Het afgelopen seizoen was voor mij het pas het eerste seizoen dat ik echt heb mogen spelen. Ik heb veel gespeeld en veel geleerd. De speelsters van het team hebben elkaar geholpen en mij ook. Dat zit vaak in kleine dingetjes. Vooral blokkerend valt er nog wel wat te verbeteren. Ik ben dan wel lang, toch kan ik wel meer pakken. Het zetten van een blok kan wel een stukje beter. Maar ach, ik heb nog alle tijd om beter te worden in dingen die nu al goed gaan.”

Het overwinnen van tegenslagen hoort daar eveneens bij. Zo miste Suus de slotfase van het eredivisieseizoen vanwege een gebroken duim. Tevens viel zij op het laatste moment buiten de selectie van Jong Oranje voor het wereldkampioenschap u20 in Mexico. De deelname met Jeugd Oranje aan het WEVZA-toernooi in het Spaanse Valladolid en het European Youth Summer Olympic Festival in Maribor bezorgden haar desondanks een onvergetelijke zomer. Bij de openingsceremonie van het EYOF mocht de fervente supporter van eredivisievoetbalclub Go Ahead Eagles zelfs de Nederlandse vlag dragen.

“Dat was echt heel gaaf. We gingen met honderd man van Team.nl met het vliegtuig naar Slovenië. Stonden we daar op Schiphol. Allemaal met een oranje koffer. En iedereen naar je kijken. Het was heel leuk om zo ook eens kennis te maken met andere sporters. Eigenlijk is het best wel bijzonder als je zo jong bent en daar al staat”, geniet het talent volop van wat zij in haar prille loopbaan al heeft meegemaakt.

Ze heeft zelfs al voorzichtig mogen ruiken aan het ‘grote’ Oranje. “Afgelopen zomer heb ik in een oefenwedstrijd met het A-team meegedaan in Doetinchem. Dat was niet het team dat op het EK stond, maar wel een ploeg met een behoorlijk niveau. Het gaat allemaal een tikje sneller dan bij Draisma Dynamo. Ik had ook al mee mogen trainen. Ik kende die meiden al wel natuurlijk en je volgt ze op Instagram. En dan sta je daar ineens zelf tussen. Dan denk je wel even van ‘wow’.”

Zulke ervaringen neemt niemand haar meer af. “Bij die wedstrijd zat de hal ramvol. Er was al vooraf gezegd dat iedereen ging spelen. De eerste twee sets stond ik ernaast, maar daarna kwam ik er in. Nou ben ik normaal niet zo gauw zenuwachtig. Voor dié wedstrijd had ik dat wel. Maar eenmaal in het veld ben ik dat meteen weer kwijt. Ik ben vrij nuchter. Nee, voor wedstrijden ben ik nooit echt zenuwachtig. Andere meiden hebben dat wel. Ik niet. Wat heeft het voor zin om je ergens over op te winden? Voor m’n rijexamen had ik dat ook niet. Daar ben ik ook in één keer voor geslaagd.”

Evenals haar nieuwe teamgenote, de van Sliedrecht Sport overgekomen Dagmar Mourits, neemt Suus Gerritsen sinds kort deel aan het nieuwe hybride opleidingsprogramma van de volleybalbond. Ze verhuisde er begin september zelfs voor naar Papendal. “Op 1 september heb ik de sleutel gekregen. Ik train daar drie dagen.  Op de donderdag en vrijdag train ik in Apeldoorn. En ik speel mijn wedstrijden uiteraard bij Draisma Dynamo. Bobbie (teammanager Ernst Lettink, red.) heeft voor ons zelfs een auto geregeld. Zodat we makkelijk heen en weer kunnen rijden”, is de kersverse bewoonster van het nationaal sportcentrum in Arnhem blij met de door mobiliteitspartner Autohopper geleverde Kia Sport.

Het team van Arjen Schimmel en Jorg Radstake liep het afgelopen seizoen plaatsing voor de play-offs mis. Suus Gerritsen heeft er alle vertrouwen in dat het ditmaal beter gaat. Zij en haar jeugdige medespeelsters zijn inmiddels weer een stukje ouder en beschikken over een jaar meer ervaring op het hoogste clubniveau. Alle ingrediënten lijken zodoende voorhanden om er een succesvol jaar van te maken.

“Het team is wel wat veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Het is jonger geworden. Wat we willen, is het beter doen dan vorig seizoen. We kunnen elkaar beter maken. De topteams in de eredivisie hebben meer ervaring dan wij. Als het bij ons aan het einde van het seizoen beter gaat dan aan het begin, dan is het goed. Zelf ben ik natuurlijk nog steeds één van de jongeren. Toch hoop ik dat ik daar wel iets meer m’n steentje aan bij kan bijdragen. Dat is ook belangrijk voor mijn eigen ontwikkeling”, geeft Suus Gerritsen aan in de komende maanden verder door te willen groeien met het Dames 1-team van Draisma Dynamo.

Concrete plannen om haar talenten elders verder te ontplooien, heeft ze vooralsnog niet. Suus Gerritsen hoeft niet zo nodig weg uit Apeldoorn. Ze voelt zich prima thuis in de Draisma Dynamo Arena. “Laat mij maar even hier op m’n plek. Om na één gespeeld seizoen al naar een andere club te vertrekken vind ik geen waarde hebben.”

Magazine Businessclub Dynamo najaar 2023 / Foto Wout van Zoeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *