Kromkamp en Michels weigeren pas op de plaats te maken na degradatie; Stap terug geen stap achteruit voor trainersduo

By | 5 oktober 2023

Een stap terug betekent niet automatisch een stap achteruit. De degradatie naar de eerste klasse kwam uiteraard hard aan, het verandert aan de denk- en werkwijze van Jan Kromkamp en Jan Michels in feite weinig. Het trainersduo is niet van plan een pas op de plaats te maken en wil zo snel mogelijk het verloren gegane terrein heroveren. Voor Kromkamp en Michels blijft de doelstelling onveranderd. “Wij willen met csv Apeldoorn een structurele speler worden in de vierde divisie.”

Dat het roodgele vlaggenschip op die bloedhete zaterdag in juni op een achterafveld in Spijkenisse schipbreuk leed zorgde voor de teleurstellende afsluiting van een bewogen debuutjaar in de vierde divisie. Op die middag viel dan weliswaar officieel het doek, maar een degradatie voltrekt zich natuurlijk niet in een negentig minuten durende slijtageslag onder subtropische omstandigheden. Daar waren wel dertig competitiewedstrijden en twee nacompetitieduels aan voorafgegaan. De optelsom van die reeks kende in dit geval helaas voor csv Apeldoorn een onbevredigende uitkomst.

Wanneer die late 2-2 op de laatste speeldag van het reguliere seizoen in Buitenpost niet was gevallen, dan hadden de roodgelen zich overigens ‘gewoon’ rechtstreeks gehandhaafd. Om maar aan te geven hoe dicht vreugde en verdriet bij elkaar liggen.

Achteraf praten is altijd makkelijk, het heeft alleen weinig zin. Dat door de degradatie ineens slecht was wat een jaar eerder nog volop bewierookt werd, vinden beide trainers nogal kort door de bocht. “Kunnen we er nu soms niets meer van?”, vragen ze zich af. Wat Kromkamp en Michels pertinent niét willen is de sportieve deceptie ophangen aan spelers die tussentijds afhaakten. Daar is in hun optiek al meer dan genoeg over gezegd en geschreven. Spelers die niét meer in een roodgeel shirt op het veld staan kunnen immers geen belangrijke doelpunten scoren die misschien wel het verschil hadden kunnen maken tussen handhaving en degradatie.

Over het voetbal dat zijn ploeg gedurende het seizoen op de mat legde kon de eindverantwoordelijke op zich best tevreden zijn, hoe gek het misschien klinkt. Met in vergelijking bescheiden middelen hield de promovendus uit het Orderbos zich tegen ploegen met beduidend hogere budgetten doorgaans prima staande. “We zijn qua punten goed begonnen. Met name januari en februari zijn moeilijke maanden geweest. Er is genoeg gebeurd. We hebben wedstrijden verloren die we eigenlijk niet hadden moeten verliezen. Heel veel blessures gehad ook. Kijk je daarentegen naar de laatste twee maanden. Die vond ik echt top. Vanaf de lente ging het juist hartstikke goed. Alleen wonnen we steeds niet. En als je dan ook ziet hoe makkelijk we vaak goals tegen kregen”, noemt Kromkamp twee bepalende pijnpunten.

Slechts 36 keer trof csv doel in competitieverband. Té weinig. Enkel Buitenpost (28) en HZVV (31) scoorden nóg minder. Ter vergelijking: in het kampioensjaar 2022 waren de roodgelen zestig keer trefzeker. In 26 wedstrijden, vier minder dan in de afgelopen jaargang. Het gemis aan doelpunten dat met het vertrek van clubtopscorer Patrick Maneschijn (15) en Lars Huber (11) werd ingeleverd kon een etage hoger niet worden gecompenseerd, constateerde Kromkamp. “We hebben heel veel creatieve jongens. Kansen creëren we elke wedstrijd genoeg, maar we maken ze niet. En je speelt in de vierde divisie wel tegen clubs die de portemonnee kunnen trekken. Die kopen als het ware doelpunten.”

Het bereiken van de halve finale van de districtsbeker – en daarmee plaatsing voor het ‘grote’ KNVB-bekertoernooi – en de speelminuten die talenten uit de eigen opleiding kregen vergoedde het chagrijn over de tegenvallende afloop voor een deel. Vandaar dat Kromkamp en Michels het voetbaljaar 2023-2024 vol fiducie tegemoetzien. Concessies doen aan hun opvattingen vinden de oud-profs nergens voor nodig. Samen met de rest van het begeleidingsteam blijft het tweetal ernaar streven om met csv 1 aantrekkelijk voetbal te laten spelen en groeibriljantjes uit de eigen kweekvijver klaar te stomen voor de hoofdmacht. Krompkamp en Michels blijven de aanval zoeken.

De hoofdtrainer verlengde niet voor niets rond de jaarwisseling al zijn contract met csv Apeldoorn met drie seizoenen. Na drie jaar ziet Kromkamp nog volop uitdagingen in het Orderbos. Achter dat zijn assistent zijn verbintenis met slechts één seizoen verlengde, moet volgens Jan Michels verder niets worden gezocht. “Ik teken altijd voor één jaar. Ik bekijk het per seizoen.”

Komkamp vindt meteen weer promoveren een realistische doelstelling. “We moeten lering trekken uit dit jaar en verder bouwen. Gezien ons budget en onze mogelijkheden moeten we wel creatief zijn. Er moet continuïteit zijn. Jongens moeten zin hebben om bij csv Apeldoorn te voetballen. Als club zijnde moet je dat faciliteren. Communicatie is daarbij het sleutelwoord.”

Michels staat hem daarbij voor het vierde opeenvolgende seizoen met raad en daad terzijde. “Vroeger was echt niet alles beter. Het is tegenwoordig gewoon anders. Wij doen er in ieder geval alles aan om de jongens verder te helpen en ze beter te maken. Juist simpele dingen zijn vaak het moeilijkste.”

Ofschoon er binnen de spelersgroep de nodige mutaties plaatsvonden, bestrijden de trainers dat csv Apeldoorn het komende jaar in de eerste klasse ingaat met een veredeld jeugdelftal. “Er zijn voldoende ervaren spelers”, wijst het duo er met het noemen van de namen van o.a. Rob Diderik, Jeremy Jonker en Michels’ zoon Nigel op dat het met de balans tussen ‘oud’ en ‘jong’ in hun ogen wel goed zit.

Het samenvoegen van zaterdag- en zondagclubs tot en met de eerste klasse-niveau gaat de competities in de hogere amateurklassen van extra sjeu voorzien. Tegenstanders als WSV of het Twellose Voorwaarts spreken bij de csv-aanhang waarschijnlijk toch meer tot de verbeelding dan opponenten uit Amsterdam of Buitenpost. Om met WSV de voetbalheerschappij ter plaatse uit te vechten is altijd leuk voor het prestige. “Dat zijn wel wedstrijden waar iedereen naar uitkijkt”, weet voetballiefhebber pur sang Jan Michels uit ervaring.

Maar waar het uiteindelijk om draait is de weg omhoog zo snel mogelijk weer in te slaan. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen zien Kromkamp en Michels volop aanknopingspunten om daar optimistisch over gestemd te zijn. Hoewel het besef leeft dat een en ander zeker niet eenvoudig gaat worden herbergt de nieuwe selectie voldoende kwaliteit om op korte termijn een terugkeer in de vierde divisie te bewerkstelligen. “We moeten vol aan bak, maar ik heb er echt wel vertrouwen in”, aldus Kromkamp.

Uit presentatiegids CSV Apeldoorn seizoen 2023-2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *