Dynamo gaat weer over tot de orde van de dag

By | 6 november 2023

Redbad Strikwerda sprak na de uitschakeling in de kwalificatie voor de Champions League zijn zorgen uit over dat de volleyballers van Dynamo hun toonaangevende positie in eigen land in de nabije toekomst weleens kunnen verspelen. Met een 3-0 zege tegen SSS ging Strikwerda’s equipe in de eredivisie weer over tot de orde van dag.

Strikwerda’s vrees is niet geheel onbegrijpelijk. Dynamo’s succescoach kijkt naar de langere termijn. Met zijn huidige spelersgroep in het huidige seizoen de landstitel verdedigen moet absoluut tot de mogelijkheden behoren. De selectie lijkt uitgebalanceerder dan de jeugdige groep die zich afgelopen seizoen voor de derde keer op rij tot ’s lands sterkste clubvolleybalteam kroonde.

Maar dan? Wat gebeurt er in de volgende eredivisiejaargang en de seizoenen erop wanneer de Apeldoorners budgettair misschien wel nóg verder achteropraken bij de concurrentie uit Groningen, Doetinchem en Sint-Odiliënberg? Kiezen talenten, die nu in veel gevallen de voorkeur geven aan het opleidingsprogramma in Apeldoorn, dan ook nog voor de 15-voudig landskampioen?

Met volleyballen op ’s lands hoogste clubniveau kunnen topvolleyballers in Nederland al niet of nauwelijks in hun levensonderhoud voorzien. Wanneer ze bij andere clubs misschien wel het dubbele kunnen krijgen van wat Dynamo ze biedt, dan lijkt het voor de hand liggend dat de toekomstige toppers het financiële aspect laten prevaleren boven het sportieve.

In het huidige seizoen zal het wat dat betreft nog niet zo’n vaart lopen. Pieken hoeft de regerend landskampioen pas in het voorjaar van 2024. Met de vernieuwde competitieopzet kunnen de Apeldoorners hun titel zelfs nog verdedigen wanneer ze de reguliere competitie niet bij de eerste vier afsluiten en ergens in april uit de zogenaamde B-poule via een achterdeur de play-offs om de landstitel binnenwandelen.

Na de nederlaag op de eerste speeldag tegen Lycurgus boekte Dynamo zaterdagavond in de Veluwse derby tegen SSS de eerste overwinning van het nieuwe eredivisiejaar. Tevreden was Strikwerda naderhand allerminst. Dynamo’s trainer vond dat zijn ploeg er evenals in Innsbruck vooral serverend niet het maximale had uitgehaald. Complimenten had hij wel voor de pas 16-jarige Micha Lammertink. Hoe het door hem bij het matchpoint in de derde set ingebrachte talent van Dynamo 4 en pre-jeugd Oranje opsloeg, was volgens Strikwerda hoe het wél moet.

Erik van der Schaaf beaamde eveneens dat het niet liep zoals gewenst. “Dit was een wedstrijd die je moet winnen, maar het ging niet vanzelf. Het was tekenend dat het heel timide was, met heel weinig passie. Alles begint met een goede service. In Oostenrijk hebben we laten zien dat het met onze side-out wel in orde is. We moeten nu ook in Nederland zelf uitdelen met die serve”, vindt de passer/loper dat Dynamo het service-wapen veel doeltreffender kan benutten.

Van der Schaaf betreurde uiteraard dat het een week eerder misliep in de CL-kwalificatie. Naar het vervolg in Europa kijkt de routinier al reikhalzend uit. “Het liefst speel je alleen maar zulke wedstrijden zoals vorige week in Oostenrijk”, zo gaf hij te kennen.

In de zestiende finales van de CEV Cup stromen de Apeldoorners in tegen de ploeg die komend weekend als vierde eindigt in één van de twee overgebleven CL-kwalificatiepoules: Budva uit Montenegro, Guaguas Las Palmas, Partizan Belgrado of Hypo Tirol. Mocht het onverhoopt tot een weerzien komen met de Oostenrijkers , ziet Van der Schaaf in een uit- en een thuiswedstrijd zeker mogelijkheden: “Dan hebben we alle kansen.”

De Stentor maandag 6 november 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *