Het voetbaljaar 2024 gaat van start in Portugal

By | 4 januari 2024

Achter de bal aan (93/1): Lisboa

Uitstel van mijn geplande eindejaarstrip naar het Iberisch schiereiland leidt niet tot afstel. Ruim tweeënhalve week later dan oorspronkelijk de bedoeling was komt het er alsnog van. Met wedstrijden in Portugal, Spanje en – last but not least – Gibraltar op het programma krijgt het voetbaljaar 2024 een ouderwets begin.

Even lekker de accu opladen aan het begin van het nieuwe jaar. Daar was ik eerlijk gezegd wel aan toe. Ik heb veel leuke dingen gedaan en meegemaakt in 2023, maar het was tegelijkertijd een behoorlijk intensief jaar. Wanneer je na 57 jaar op een en hetzelfde adres te hebben gewoond ineens moet verhuizen, dan heeft zoiets best wel een impact. Nou ben ik van nature niet zo sentimenteel aangelegd, maar als je leven inmiddels al meer dan zeven maanden wordt ontwricht door het achterlijke parkeer- en vergunningenbeleid van de onvolprezen Gemeente Apeldoorn, dan is het best lekker om er eventjes anderhalve week tussenuit te knijpen. Ver weg van alle dagelijkse ergernissen. Heerlijk.

Donderdag 4 januari 2024

Het onvoorziene midweekje Istanbul met de volleyballers van Draisma Dynamo kort voor Kerstmis heeft slechts voor kort uitstel gezorgd. Deze eerste week van januari biedt de ideale gelegenheid om mijn voorgenomen voetbalreisje in te halen. De komende maanden komt er weinig van terecht, vrees ik. Vandaar dat ik nu maar het vliegtuig pak naar Lissabon. Gewoon omdat het kan!

Om tien voor half 11 rijdt chauffeur Huub weg uit Apeldoorn. Ruim 70 minuten zet hij me af op Eindhoven Airport. In de aankomsthal wordt duidelijk dat niet alleen in veel rivieren in deze eerste januariweek het water hoog staat, maar dat er ook overstromingsgevaar dreigt in de pisbakken van de wc’s op het vliegveld. Ik houd gelukkig droge voeten. Al voor twaalven mag ik mijn schoenen weer aantrekken na een security-check die voor Eindhovense begrippen opvallend soepel en snel verloopt. Met 14.15 uur als geplande vertrektijd van Vlucht FR3091 naar Lissabon heb ik zodoende ruimschoots de tijd om de van huis meegebrachte broodjes rosbief te verorberen.

Ik heb het in het verleden weleens drukker meegemaakt op Eindhoven Airport. In navolging op de stormen Gerrit en Henk waait de wind vandaag voor de verandering eens goed. Het vliegtuig uit Lissabon van 13.05 uur is zomaar een kwartier eerder dan gepland geland. Een en ander bespoedigt weliswaar het boarden voor mijn vlucht, maar op tijd vertrekken… ho maar. Mooi niet dus. Iets na twee uur zit iedereen aan boord klaar voor vertrek, maar pas tegen half 3 trapt de piloot op het gaspedaal. Waarom kan zo’n vliegtuig nou nooit eens op het aangegeven tijdstip de lucht in? Die krengen vertrekken altijd te laat! Ik begrijp er helemaal niets van. Door de drukte kan het nu in elk geval niet komen, want zoveel gelijktijdig vertrekkende vluchten staan er niet gepland.

Het is voor het eerst sinds alle corona-ellende dat ik weer eens aan boord stap bij Ryanair. Ik hoor vaak mensen klagen over de Ierse prijsvechter, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf louter positieve ervaringen heb met Ryanair. Het is de welgeteld 93e keer dat ik met ze vlieg en ook ditmaal gebeurt dat naar volle tevredenheid. Om half 5 lokale tijd landen we na een probleemloze vlucht in Lisboa. Een mooie tijd. Een uurtje later ben ik al ingecheckt in mijn hotel voor de komende twee nachten.

Het is altijd wel handig wanneer je ergens de weg weet. Ik kan het metrokaartje waarmee ik november een dag door de Portugese hoofdstad reisde gewoon opnieuw gebruiken. Voor maar liefst 1,80 euro heb ik al een enkele reis naar Saldanha, het metrostation dat zich op loopafstand van mijn overnachtingsadres bevindt. Met de rode lijn, de Linea Vermelha. Tien haltes vanaf het vliegveld. Zonder overstap. Morgen laad ik mijn bilhete voor een hele dag op en kan ik voor het astronomische bedrag van 6,80 euro 24 uur onbeperkt gebruik maken van het netwerk van de Metro de Lisboa.

Een kaartje voor de wedstrijd van de Portugese lijstaanvoerder Sporting tegen Estoril, die morgenavond mijn voetbaljaar 2024 inluidt, heb ik nog niet. Maar dat komt wel goed. Dat is het eerste wat ik vrijdagochtend ga regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *