Een zwaluw maakt nog lang geen zomer voor AGOVV

By | 13 maart 2024

AGOVV leeft nog. Door zaterdagmiddag met 2-0 te winnen bij FC Horst behaalde de tweedeklasser drie uitermate belangrijke punten in de strijd om het lijfsbehoud. Een zwaluw maakt echter nog lang geen zomer voor de teleurstellend presterende Apeldoorners.

De belangrijke zege verandert weinig aan het feit dat AGOVV tot dusverre een belabberd seizoen draait. Het stelt zwaar teleur met de op papier beste selectie die het sinds jaren op de been brengt. Jos Dietrich en Jerry Cooke slagen er vooralsnog maar moeizaam in om het talent dat ze op sportpark Berg en Bos verzameld hebben tot een harmoniërend en winnend geheel te transformeren.

Met een gebrek aan kwaliteit of ervaring heeft het ogenschijnlijk weinig te maken dat de Apeldoorners jammerlijk onderaan de ranglijst van de tweede klasse H bungelen. Het blijkt vooral fnuikend dat spelers die zich wél kunnen opladen voor een bekerwedstrijd tegen plaatsgenoot CSV Apeldoorn (3-1 winst) dat maar moeilijk kunnen opbrengen tegen opponenten van het kaliber Heerde, Hatto Heim of DOS Kampen. Al het hele seizoen spelen de Apeldoorners sinterklaas voor hun tegenstanders. De Blauwen rijgen de blauwtjes aaneen.

Voor de opvolgers van de gestopte Gerrit Brouwer is extra vervelend dat de spelers die het verschil zouden moeten en kunnen maken er om uiteenlopende redenen niet uithalen wat er inzit. Regisseur Jesse Hartgers zorgt als laatste man weliswaar voor meer voetbal van achteruit, maar wordt met zijn creatieve ingevingen node gemist op het middenveld. De naar voren gedirigeerde Jesse Perdon loopt zichzelf wekelijks voorbij in de punt van de aanval. Het rendement van die krachtensmijterij valt met pas één goal nagenoeg te verwaarlozen.

Hetzelfde geldt voor de productiviteit van Steven van Es en Fedde Timmer. De inmiddels 38-jarige en nog altijd topfit ogende Van Es was de afgelopen twee seizoenen goed voor 37 competitiegoals voor AGOVV. In de huidige voetbaljaargang bleef de routinier tot aan de wedstrijd van zaterdag steken op een totaal van vijf. Ook de van CSV Apeldoorn overgekomen Fedde Timmer blijft met slechts drie treffers ver achter bij de verwachtingen. En dan ontbrak zaterdag ook nog eens doelman en aanvoerder Patrick Jansen, zonder wie het vrijwel wekelijkse defensieve geschutter waarschijnlijk nog veel dramatischer was uitgepakt.

Dat het op het sportpark De Adelaar wel goed afliep was derhalve voor het team van het duo Dietrich en Cooke een meer dan welkome opsteker. Een nieuwe nederlaag, nadat zeven dagen eerder op eigen veld tegen DOS Kampen een 3-1 voorsprong knullig en volkomen onnodig uit handen werd gegeven, had de degradatiezorgen op Berg en Bos aanzienlijk vergroot. De zesde competitietreffer van Van Es en de vierde van Marco Bosz geven AGOVV weer wat hoop en lucht. In elk geval om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

Trainer Dietrich ziet het belang in van de drie punten, maar beseft dat het gat met IJVV op de veilige achtste plaats nog altijd acht punten bedraagt. Dat gat kan komend weekend bij het bezoek van de formatie uit IJsselmuiden aan Apeldoorn worden teruggebracht tot vijf. “Het is duidelijk dat we te weinig punten hebben. We moeten het zelf afdwingen. Aan de bal doen we best goede dingen. Het is minstens zo belangrijk om meters voor elkaar te maken. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Te beginnen volgende week tegen IJVV”, vertrouwt Dietrich erop de stijgende lijn door te trekken.

De Stentor maandag 11 maart 2024 (geplande versie editie Apeldoorn)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *