Performance coach neemt volleyballers Draisma Dynamo met succes onder handen; Raymond Dirksen brengt sporters beter in balans

By | 24 maart 2024

Het berust geenszins op toeval dat Draisma Dynamo zich driemaal achtereen tot de sterkste mannenvolleybalploeg van Nederland kroonde. De successen van de afgelopen jaren zijn het resultaat van keiharde en gerichte trainingsarbeid. Niet alleen in de zaal, maar zeker ook in de gym. Sinds krachttrainer Raymond Dirksen de spelers onder handen neemt legde dat de ploeg bepaald geen windeieren. Raymond Dirksen Strength & Conditioning brengt sporters beter in balans.

Drie keer in de week werken de selectiespelers van Draisma Dynamo zich in het zweet in de sportschool die Dirksen vorig jaar opende in Wilp. Na vijf jaar hun klanten op de FSG-campus in Apeldoorn te hebben ontvangen namen Dirksen en zijn partner Simone in juni 2022 hun intrek in een fonkelnieuwe, met de modernste fitnessapparatuur ingerichte personal-trainingsstudio bij het voormalige tennispark De Boerehofstee. Deze locatie bevindt zich naast de modemall van Piet Zoomers, onder wiens sponsorschap Dynamo de grootste successen uit de clubgeschiedenis behaalde.

De 50-jarige Dirksen is al ruim twintig jaar actief in de fitnessindustrie. Toen hij als tiener bij het voetballen een ernstige knieblessure opliep, adviseerden artsen hem om te stoppen. Hierop besloot de wilskrachtige tiener thuis bij zijn ouders in de schuur zelf zijn beenspieren te gaan trainen om het gekwetste gewricht te ontlasten. Met succes. De pijn verdween. Tegelijkertijd was zijn passie voor fitness aangewakkerd. De kennis die hij sindsdien opdeed brengt hij met veel elan en minstens zoveel overtuigingskracht over op anderen.

In de huidige vestiging van Raymond Dirksen Strength & Conditioning kunnen de klanten ongestoord en onder deskundige begeleiding werken aan verbetering van hun fysieke gesteldheid. Op een oppervlakte van 300 vierkante meter zijn alle faciliteiten voorhanden om sporters fitter en gezonder te maken. De aanloop zat er meteen goed in. Van heinde en verre komen gemotiveerde sporters naar Wilp om zich bij Dirksen ontspannen in te spannen, vertelt de gastheer bij de ontvangst in zijn fitnesspaleisje aan de boorden van de IJssel. “Ik doe dit samen met mijn vrouw. We zijn knetterdruk. Ik geef zo’n 60 uur training in de week. Ik zit bijna altijd vol.”

Zowel individueel als in groepsverband kan men bij de performance coach aan de slag om te werken aan een gezonde levensstijl. In de programma’s stemt Dirksen training, leefpatroon en voeding optimaal op elkaar af. “Wij hebben niet alleen verstand van trainen, maar ook van revalidatie en voeding. Ik ben altijd heel kritisch. Alles kan beter. Daarvoor ben ik in Amerika en Engeland geweest.

Zo introduceerde ik als eerste in de regio Apeldoorn en Deventer pads training, kettlebell en battleropes in personal training. Ook zette ik bokszaktraining op de kaart. Dat heb ik daar gezien”, verklaart de personal trainer dat hij veel tijd en energie steekt in het volgen van nieuwste trends en trainingsmethodes. “Wetenschap wordt achterhaald. Buiten je comfort zone trainen is de sleutel naar succes”, benadrukt hij dat hard werken resulteert in een fitter lichaam.

Sinds eind 2020 plukken ook de mannen van Draisma Dynamo de vruchten van de filosofie van de ervaren fitnessinstructeur. Mede dankzij de programma’s van Dirksen kweekten de spelers van ’s lands beste clubvolleybalteam van de afgelopen drie seizoenen meer inhoud en een grotere belastbaarheid. “Mijn hart ligt bij de topsport. Ik wil sporters beter maken. Ik heb op het CIOS gezeten. Daar ben ik sportspecifiek opgeleid. Dat gebeurt zodanig dat je alle sporters naar een hoger niveau kan brengen. Daarna heb ik het Entire Program van de Overload Worldwide gevolgd om mezelf verder te ontwikkelen in personal training”, wijst Draisma Dynamo’s krachttrainer op het belang van een gedegen trainingsopbouw.

Zoals bij al zijn klanten probeert hij ook de volleyballers steevast te prikkelen om het beste uit zichzelf te halen. “Door in groepsverband te trainen wordt de onderlinge verbinding groter. Niemand wil achterblijven. Die jongens willen allemaal naar het buitenland. Om dat te bereiken, moeten ze er hard voor werken. Ik train ze als allround-atleten. Uiteindelijk moeten ze hoger springen, meer kracht uit de triceps halen om harder te slaan en stabieler in de lucht blijven. Het lichaam moet eerst adapteren aan technieken. Daarna kunnen gewichten omhoog”, geeft Dirksen aan hoe de belastbaarheid stapsgewijs verhoogd wordt.

De gerichte werkwijze van Dirksen valt bij al zijn scholieren in de smaak. Of het nou een talentvolle voetballer van Go Ahead Eagles betreft, leerlingen van een school voor moeilijk opvoedbare kinderen of landskampioenen volleybal, de personal trainer stuwt ze stuk voor stuk naar grotere hoogten. Daarbij houdt hij nauwlettend in het oog dat ze het niet overdrijven. “Te veel spiermassa maakt je langzamer. Daarom is het van belang dat de hele keten van spieren goed getraind wordt.”

Grijze haren

Hoezeer de kampioenen van Draisma Dynamo de inbreng van hun krachttrainer waarderen, bleek na het behalen van de landstitel van 2022.

Ricardo Hofman vatte in een jolige bui het idee op om bij titelprolongatie z’n hoofd kaal te laten scheren. Een aantal teamgenoten ging dat echter wat te ver. Uiteindelijk kwam het compromis uit de bus om bij een hernieuwd kampioenschap de haren grijs te verven. Dit vanwege de haarkleur van Raymond Dirksen.

Dat aansluitend (bijna) de hele kampioensselectie enkele weken achtereen met een grijze haardos rondliep was derhalve een ludiek eerbetoon aan hun populaire krachttrainer.

Magazine Businessclub Dynamo voorjaar 2024 / Foto Imre Csany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *