SC Nowruz is meer dan een sportclub: ‘Wij willen vooral verbinden’

By | 30 april 2024

De zaalvoetballers van SC Nowruz staan op de drempel van de topklasse. Maar ondanks dat de Apeldoorners de titel in de hoofdklasse F voor het grijpen hebben, wil Yasser Ishraqi in de eerste plaats maatschappelijk scoren. “Wij willen vooral verbinden”, wijst de oprichter en voorzitter op zijn persoonlijke missie.

De uit het Perzisch stammende naam Nowruz betekent vrij vertaald ‘het begin van de lente’ of ‘een nieuwe dag’. Het SC in de clubnaam verwijst behalve naar sportclub eveneens naar een social community. Scoren doet de in april 2023 opgerichte futsaltak van de al langer bestaande stichting volop. Sinds Ishraqi vorig jaar de complete zaalvoetbalafdeling van AGOVV overnam timmert hij met z’n geesteskind aan de weg. Met de op handen zijnde promotie van het hoogste mannenteam naar de op twee na hoogste landelijke speelklasse als een eerste sportieve mijlpaal in wording.

“Ons doel is echter niet om zo snel mogelijk de eredivisie te halen. We gaan geen spelers halen en betalen of zo. Wie bij ons wil komen voetballen, is welkom. We hebben nu zestien teams en zo’n 150 leden. Voor volgend seizoen verwacht ik dat we naar 200 leden en 20 of 21 teams gaan”, vertelt Ishraqi hoe zijn club iedereen ongeacht geslacht, afkomst of leeftijd liefdevol in de armen sluit.

Het trainingskamp dat begin februari belegd werd in Portugal, was in zijn ogen een perfect voorbeeld van hoe een multiculturele maatschappij kan harmoniëren. “We zijn daar vier dagen geweest met Heren-1 en een selectie van Dames 1, 2 en 3. Een mooie reis. Het was sportief en sociaal een succes. De Rabobank heeft een bijdrage geleverd in de kosten. De deelnemers hebben ook zelf een deel betaald. Een film over het trainingskamp is te zien op YouTube”, noemt de reisleider het recente uitstapje met een 26-koppig gezelschap naar Vila Real de Santo António een geslaagde onderneming die voor herhaling vatbaar is.

Nowruz is in menig opzicht grensverleggend bezig, licht de grondlegger toe. Met zijn stichting produceert hij documentaires om, zoals hij het zelf noemt, ‘ongehoorde plekken’ duidelijk in beeld te brengen. Zaalvoetbal fungeert daarbij als extra bindmiddel. En daarin gaan Ishraqi c.s. heel ver. Zelfs helemaal naar Indonesië. Nowruz organiseert in juni namelijk een driedaags zaalvoetbaltoernooi voor jongeren op Ambon. Aan dat evenement op het Molukse eiland zal naast een Apeldoornse afvaardiging ook de Indonesische satellietclub SC Nowruz Suli deelnemen.

“Onze projectgroep bestaat uit acht mensen. Verder gaan er nog negen mensen mee. Het regelen van zo’n reis is niet zo moeilijk. Ik heb zelf enige tijd op de Molukken gewoond. De communicatie verloopt heel fijn. Financieel hebben we de organisatie nagenoeg rond. De volgende reis staat ook al gepland. In november gaan we in de favelas van Rio de Janeiro iets soortgelijks doen”, verklapt de oud-speler van de Pro Futsal Club Apeldoorn dat hij boordevol plannen zit voor de nabije toekomst.

In het dagelijkse leven is Ishraqi werkzaam als mediapsycholoog en inclusion agent bij een bank. Eerdaags wil de idealistische kartrekker zich fulltime gaan toeleggen op het realiseren van nieuwe maatschappelijke projecten en het werven van fondsen voor Nowruz. Onder anderen het opstarten van een eigen kledinglijn moet uitgroeien tot een vaste inkomstenbron. ‘Een streetwearmerk met een eigen identiteit’, zoals staat te lezen in het projectplan op de eigen website. Alvorens het zover is, hoopt de voorzitter op Goede Vrijdag eerst het kampioenschap van zijn vlaggenschip te kunnen bejubelen. Bij een zege op Excelsior ’31 2 kan de vlag in top. “Theoretisch gezien hebben we twee kansen. Als we gelijkspelen, dan zijn we zeker van promotie. Als we winnen, zijn we kampioen. We willen het graag voor eigen publiek afmaken.”

De Stentor, vrijdag 29 maart 2023

Kampioenschap maakt Goede vrijdag een perfecte vrijdag voor zaalvoetballers Nowruz

Goede vrijdag is voor de zaalvoetballers van SC Nowruz uitgemond in een perfecte start van het Paasweekend. Door een afgetekende 5-1 overwinning veroverden de Apeldoorners het kampioenschap in de hoofdklasse F.

In een goed gevulde sporthal Mheenpark liet SC Nowruz er geen gras over groeien. Na de vroege openingsgoal van Jorrel Herboldt incasseerden de fhuisploeg weliswaar kort daarop al de gelijkmaker. Een tweede goal voor Nowruz kon echter niet uitblijven. Toen die na rust viel, was er geen houden meer aan. “Ik heb geen moment getwijfeld dat het mis zou gaan”, sprak een trotse voorzitter en coach Yasser Ishraqi na afloop.

Het feestje in aansluiting op de kampioenswedstrijd bleef mede in verband met ramadan bescheiden. Over een aantal weken wordt dat op gepaste wijze ingehaald, verklaarde Ishraqi. “Onze dames spelen binnenkort de bekerfinale. De kans is groot dat ze die winnen. En dan sluiten we samen het seizoen af.”

De selectie waarmee SC Nowruz komend seizoen de topklasse ingaat, krijgt er in de persoon van Joey Jejanan (ex-AGOVV Futsal) in elk geval één speler met eredivisie-ervaring bij.

Destentor.nl vrijdag 29 maart 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *