Underdog Dynamo bijt zich stuk op titelfavoriet Sneek, maar strijd om finaleticket wordt pas zondag beslist

By | 30 april 2024

De stuntploeg van Dynamo heeft donderdag de eerste halve finalewedstrijd van de play-offs bij de vrouwen met 1-3 verloren. In Omnisport beet de Apeldoornse underdog zich stuk op titelhouder VC Sneek.

Dat Dynamo’s mannen woensdagavond voor het vierde opeenvolgende jaar de finale van de play-offs bereikten, daarvan kijkt in volleyballend Nederland al niemand meer op. Dat ook Dynamo’s vrouwen een serieuze gooi konden doen naar de landstitel, daar had zelfs de allergrootste optimist – op teammanager Ernst Lettink na misschien – niet durven dromen.

Na tien jaar absentie op het hoogste niveau kreeg het vlaggenschip van Dynamo’s vrouwentak in 2021 een licentie voor een terugkeer in de eredivisie. Talent was in de drie seizoenen die sindsdien volgden altijd al in ruime mate voorhanden in Omnisport. Sinds Harry van den Brink tussentijds het roer overnam van Arjen Schimmel kwamen ineens ook de resultaten.

Vier dagen na de galavoorstelling in het Landstede Sportcentrum, waarin Van den Brinks pupillen de titelkansen van het favoriete VC Zwolle hardhandig de grond inboorden, wachtte nu VC Sneek. Uitgerekend de ploeg die bijna een jaar geleden door diezelfde Van den Brink naar de landstitel was geleid.

In de reguliere competitie was de regerend kampioen uit Sneek zowel in Apeldoorn (3-0) als in eigen huis (3-1) te sterk geweest. Met het ‘nieuwe’ Dynamo ligt dat anders. Donderdagavond was het verschil tussen underdog en favoriet miniem. De Dynamospeelsters zullen zich later nog weleens achter de oren krabben hoe zij de winstkansen in zowel de eerste als derde set zelf weggaven.

Van extra spanning was hoegenaamd geen sprake, volgens Caya van Cooten. „Vooraf merkte ik vooral gedrevenheid om samen iets goeds neer te zetten. We laten het in die derde set zelf liggen. Benthe Wismans viel uit. Toen raakten we toch een beetje de controle kwijt. Aan het einde van die vierde set kwamen we ook nog terug, maar wisten we niet door te drukken. Je moet wel gas blijven geven.”

Eigenlijk was de 26-jarige Van Cooten al gestopt in Dynamo’s hoofdmacht. Toen er een beroep op haar werd gedaan, stapte de voormalige captain weer tijdelijk aan boord. “Schoudertechnisch kon ik het niet meer aan”, duidt ze op het lichamelijke ongemak dat bijna dagelijks trainen onmogelijk maakt. In het clubbelang offerde de speelster van Dynamo 2 zichzelf op.

Ze vindt het bereiken van de halve finale al een hele prestatie. De strijd is echter nog niet gestreden, oordeelt ze. „Je wilt in de finale staan. We moeten ons eigen volleybal spelen. Alles kan nog. We gaan zondag vol vertrouwen naar Sneek.”

Ook coach Harry van den Brink ziet nog mogelijkheden voor de return in Friesland. „De derde set was wel het kantelpunt. We raakten door het uitvallen van Benthe een beetje van slag en kwamen ook niet uit de laatste rotatie. We stonden vijf punten voor en dan is het in zo’n fase moeilijk om vrijuit te blijven spelen. Het is zeker dat het zondag lastig wordt, maar je moet het zelf doen. Zij moeten twee sets winnen om de finale te halen, wij vier”, wijst de ‘wonderdokter’ uit Hattem op een eventuele Golden Set die Dynamo in de eindstrijd kan brengen.

Destentor.nl donderdag 18 april 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *