EK-dagboek (11) Berlin, Berlin, we gaan weer terug naar Berlin: Weg naar de halve finale ligt open voor Oranje

By | 3 juli 2024

Achter de bal aan (99/2): München

Dinsdag 2 juli 2024

München blijft niet alleen een bezoek meer dan waard, de Beierse hoofdstad blijft ook Nederlands elftal bijzonder welgezind. Door de 3-0 zege op Roemenië plaatst Oranje zich eenvoudig voor de kwartfinale van EURO2024 en ligt de weg naar meer open.

De BildZeitung, Duitslands nationale geweten, pakt vanochtend ouderwets uit. Nu de eigen Mannschaft in de kwartfinale van EURO2024 staat, neemt het vertrouwen in een goede afloop weer ouderwetse proporties aan. In de aanloop naar het EK deugde er weinig van wat de nationale voetbalhelden er van bakten. Na twee weken EK is de stemming volledig gedraaid. Het overmoedige Bild durft zelfs al stiekem aan de toernooiwinst te denken. Wenn wir Spanien schlagen, holen wir den Titel!

Dat het Nederlands elftal vandaag z’n opwachting maakt in de plaats waar het 36 jaar geleden Europees kampioen werd, blijft evenmin onbesproken. Oranje in Anmarsch: Holland hüpft durch München. Maar liefst 100.000 Nederlanders zijn volgens ’s lands grootste boulevardkrant in aantocht om van links naar rechts mee te hossen met de Snollebollekes. Voor het eerst tijdens deze EK-eindronde mogen supporters ter plaatse een mars houden. Dit gebeurt op historisch terrein. Rondom het Olympiastadion, daar waar Gullit en Van Basten Nederland in 1998 aan EK-goud hielpen. Je zou bijna vergeten dat er om 18.00 uur ook nog gevoetbald moet worden tegen de Roemenen. Het Oranjecarnaval lijkt het sportieve geweld bijna naar de achtergrond te verdringen.

Op pagina 2 trekt Bild ook van leer tegen de chaos bij de Duitse spoorwegen. Deutschland hat jetzt die unpünktlichste Bahn aller Zeiten klinkt verontwaardigd dat de helft van alle treinen in de Bondsrepubliek te laat op het punt van bestemming aankomt. Ons blijft de ellende op het spoor op de heenweg naar München bespaard. De trein vanaf Ingolstadt Nord rijdt keurig volgens de dienstregeling. Voor 11 uur stappen we al uit op een Hauptbahnhof dat ik nauwelijks terug herken. Het staat flink in de steigers. Van het oude stationsgebouw is weinig meer over.

De binnenstad in vast in Roemeense hand. Op de Marienplatz zijn voetbalsupporters in oranje shirts veruit in de minderheid. Het is een en al het geel van de echipa nationala dat de klok slaat. De Roemenen maken er aan het eind van de ochtend een heerlijk feestje van. Onder toeziend oog van de ruimschoots aanwezige paradetroepen van de Spezialeinsatzkommandos van de Münchense veldwachterij springen en zingen ze dat het een lieve lust is.

Die 100.000 Nederlanders waarover Bild met veel gevoel voor overdrijving rept, zijn op dat moment aan het paraderen in het Olympiapark. Bij SBS6 spraken ze eind vorige week na de eerdere happenings in Hamburg, Leipzig en Berlijn al over ‘iconische’ gebeurtenissen. Tsja, het is maar hoe je ergens naar kijkt. Ze moeten vooral doen wat ze niet laten kunnen. Ze doen hun best maar. Zelf laat ik – mede uit tijdgebrek – het Olympiagelande links liggen. Nadat ik met Erik een kijkje heb genomen bij het Stadion aan de Grunwalderstrasse en het clubcomplex van FC Bayern aan de Sabener Strasse, doen we ons op het Hauptbahnhof nog te goed aan een mals schnitzeltje.

Het is dan al bijna al half 3, zo zoetjes aan tijd om naar de Allianz Arena te vertrekken. Ik vind het een beetje raar dat er geen U- en S-Bahnen vanaf het station rechtstreeks naar het stadion rijden. We moeten daarvoor overstappen op de Odeonsplatz. Vandaar pendelt de U6 met grote regelmaat naar Fröttmaning, het dichtst bij het stadion gelegen U-Bahnhof. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Drie uur eerder gaan de stadionpoorten open. Als wij om tien voor 3 ter plekke arriveren is het al een drukte van belang voor de nog gesloten hekken.

In de drie uur die volgen tot aan de aftrap stroomt het EK-stadion van München vol. Evenals bij de drie voorgaande duels zit er weer volop oranje. Hoeveel het er zijn, durf ik niet te zeggen. Een duizendje of twintig, zitten er wel weer, zo schat ik in. De hoeveelheid Roemenen is eveneens indrukwekkend. Voor mijn 50 euro heb ik een uitstekend plekje achter de goal in Block 114 aan de Oranjekant van de arena. Als toeschouwer in Munchen zit je er bovenop. Van zo’n hinderlijke atletiekbaan zoals in het Berlijnse Olympiastadion ondervind je hier geen hinder.

Van de EK-stadions die ik de afgelopen twee weken aandeed, scoort de in 2005 Allianz Arena in menig opzicht het best. Vanwege de enorme hoeveelheid verkooppunten van etenswaren en (fris)drank valt het met het gedrang reuze mee. De omloop binnen de stadionmuren is bovendien dermate breed van opzet dat degenen die in de rij staan voor een beker bier of een vette hap de doorgang van anderen niet belemmeren. En ook over sanitaire voorzieningen valt er weinig te zeiken. Juist omdat er ruimschoots plekken voorhanden zijn waar stadionbezoekers met hoge nood wél kunnen zeiken…

Dat Nederland met 3-0 wint van Roemenië en zich relatief eenvoudig plaatst voor de kwartfinale maakt deze dinsdag helemaal tot een geslaagde voetbaldag. Zaterdag volgt de kwartfinale in Berlijn. Tegenstander is dan Turkije, dat Oranjebedwinger Oostenrijk in de avondwedstrijd in Leipzig met 2-1 bedwingt. Dat er nergens buiten Turkije meer Turken wonen dan in Berlijn, geeft al bij voorbaat een pikant tintje aan de clash in het Olympiastadion. Maar met alle respect voor Turkije, ik verwacht toch wel dat ze na zaterdag uitgetoeterd zijn. Oranje beschikt over een kwalitatief betere selectie. De weg naar de halve finale op woensdag 10 juli in Dortmund ligt helemaal open. Veel van mijn gewaardeerde Facebook-vrienden maken ook vanavond in al hun deskundigheid weer gehakt van bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers. Dit neemt niet weg dat enigen die Nederland uit de halve finale van EURO2024 kunnen houden, de mannen van Oranje zelf zijn. Van dat geleuter over mooi, aanvallend voetbal en die Hollandse school kopen we niets. Bij dit soort toernooien telt enkel en alleen het resultaat!

Voor zover ik dat kan beoordelen verloopt de aftocht van de meer dan 60.000 stadionbezoekers na afloop van de wedstrijd probleemloos. Ondanks dat het flink druk is, slaagt de verkeers- en spoorwegpolitie erin om de mensenmassa van en naar Fröttmaning beheersbaar te houden. De treinen (en ook speciale shuttlebussen) naar de binnenstad rijden af en aan. Als de ene trein is vertrokken, komt de volgende er alweer aan. Prima geregeld. Het is te merken dat ze bij thuiswedstrijden van FC Bayern vaker met dit bijltje hakken in München.

Het enige minpuntje van een verder vlekkoos verlopen dag is dat trein RE1 naar Ingolstadt en Nürnberg aansluitend met een kwartier vertraging vanaf het Hauptbahnhof vertrekt. We zijn zodoende iets later dan gepland terug in Ingolstadt Nord. Het is zoals Bild vanochtend al aangaf: in juni was elke tweede trein in Duitsland verspätet. Nadat onze trein op de heenweg keurig op tijd arriveerde, hadden we dus al op voorhand kunnen weten dat dit op de terugweg weleens anders zou kunnen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *