Achter de dranghekken op de Champs Elysees

By | 27 juli 2017

Vandaag 31 jaar geleden

Zo’n slotetappe van de Tour de France is leuk om een keer live mee te maken. Vandaag precies 31 jaar geleden neem ik op een volgepakte Champs Elysees achter de dranghekken plaats.

Met Eduard ben ik enkele dagen eerder op de trein naar Parijs gestapt. Gewoon op de bonnefooi. Van het gemak van Booking.com kan men destijds nog geen gebruik maken. Online reserveren behoort op de drempel naar de jaren 90 nog niet te gemakken van het alledaagse leven. We vinden onderdak in dezelfde jeugdherberg als waar ik tijdens een schoolexcursie met het Veluws College te gast ben geweest.

De 73e editie van La Grande Boucle luidt het einde van een tijdperk in. Kroonprins en ploeggenoot Greg Lemond onttroont Bernard Hinault. Tot groot verdriet van alles dat Frans is geen zesde overwinning voor de eigenzinnige Breton. Wel de primeur van de eerste Amerikaanse Tourzege.

Op de afsluitende zondag zoeken we al vroeg een goed plekje langs het parcours. We zijn niet de enigen. Het staat er zes rijen dik. Als opwarmer kunnen we eerst de deelneemsters aan de Tour Feminin voorbij zien flitsen. Later op de middag is het de beurt aan de mannen.

Ik zal niet zeggen eens maar nooit weer. Het sfeertje is best aardig temidden van allerlei dolenthousiaste Colombianen. Maar thuis voor de buis is het coursverloop toch beduidend beter en bekwamer te volgen.

27 juli 1986 Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *