Bayer vandaag – de kennis voor morgen

By | 21 maart 2017

Vandaag 30 jaar geleden

Hoezeer de (voetbal)wereld de afgelopen drie decennia is veranderd zie je waarschijnlijk nergens beter dan in Leverkusen. Op de plek van de huidige compleet met hotel uitgeruste BayArena ziet het er in 1987 een stuk kaler uit. Tegenover het bescheiden hoofdtribunetje is de eerste eigentijdse tribune verrezen. Verder mist het Ulrich-Haberland-Stadion dertig jaar geleden elke vorm van allure die bij een ambitieuze profclub past.

Tussen Rijn en Ruhr biedt de wereld op weg naar de jaren negentig een behoorlijk grauwe aanblik. Wie per auto over de Gute Hoffnungsbrücke bij Oberhausen richting Duisburg-Düsseldorf-Köln rijdt, begeeft zich in die dagen nog door een decor van rokende en stinkende schoorstenen. Hoogovens en chemische installaties verpesten de lucht en het milieu. Een verre van gezonde omgeving.

Op de onoverdekte staantribune achter één van de doelen in het – dan nog – stadionnetje van Bayer 04 verwijzen alleen teksten op reclameborden naar de toekomst: Bayer heute – das Wissen für Morgen. Ofwel Bayer vandaag – de kennis voor morgen. Het heden bestaat dan bij de fabrieksclub uit XXL-manager Rainer Calmund die op de Geschäftsstelle ten overstaan van jan en alleman gretig een berg patat met curryworsten naar binnen werkt. Es war einmal.

De rivaliteit met de buren uit een nagelegen Domstad staat acht jaar na Bayers promotie naar de Bundesliga pas in de kinderschoenen. Vriendelijk gaat het er daarbij niet bepaald aan toe, ervaar ik voor aanvang van de derby tegen 1. FC Köln. Ik kan me nog helder voor de geest halen hoe twee groepen elkaar op een parkeerplaats met bierflessen bestoken. Waarschijnlijk geen heerlijk helder Heineken, maar wel ouderwetse flessen. Niet van kunststof maar van écht glas. Reken maar dat dat hard aankomt wanneer je er zo eentje vol op je bakkes krijgt…

Feitelijk is die niet al te beste verstandhouding met de Nachbarn is één van de weinige dingen die sinds 1987 onveranderd is gebleven in Leverkusen.

21 maart 1987 Leverkusen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *