Wereldwedstrijd: Daan Huiskamp

By | 1 februari 2024

Positie: keeper

Wedstrijd: FC Utrecht – FC Twente, 22 april 2006, halve finale play-offs om Europees voetbal

Want: debuut in het betaalde voetbal

“Van mijn twaalfde tot mijn vijftiende zat ik in de jeugdopleiding bij Vitesse. Op een gegeven moment moest ik plaatsmaken voor Piet Velthuizen en had ik de mogelijkheid om naar FC Utrecht te gaan.

Ik woonde toen in Apeldoorn. Het laatste jaar van de middelbare school heb ik in Utrecht afgemaakt. In dat eerste seizoen werd ik dagelijks thuis opgehaald. Omdat FC Utrecht geen andere jeugdspelers uit deze regio had, had ik een privéchauffeur. Jan heette hij. Op mijn zestiende tekende ik m’n eerste contract. Dat hield niet over, maar dan ben je op die leeftijd niet zo mee bezig. Toen ik m’n rijbewijs haalde, kreeg ik een auto van de club. De spelers van het eerste mochten er zelf eentje uitkiezen. Als speler van Jong FC Utrecht kreeg ik een blauwe Renault Clio.

In het seizoen 2005-2006 was ik derde keeper. Achter Joost Terol en Franck Grandel. Michel Vorm werd dat jaar verhuurd aan FC Den Bosch. Ik trainde al bijna elke week mee met de selectie. Vanwege een blessure van Grandel had ik al een paar keer op de bank gezeten. Voor de play-offs om Europees voetbal moest ik ook mee naar Enschede.

In die wedstrijd kreeg Joost Terol vlak na de rust een tik op z’n hoofd en kon niet verder. Foeke Booy, de trainer, zei dat ik me moest klaarmaken. Ik heb twee keer heen en weer gelopen. Toen kwam ik erin. Het eerste wat ik deed, was de bal ophalen. Vlak voor Vak P, waar de harde kern van FC Twente zit. De verwensingen die ik daarbij naar het hoofd kreeg, niet normaal joh. Ik legde de bal neer om uit te trappen. Ik hoorde ‘heeeeuuuuuu’ en gleed uit. Waarschijnlijk was dat een beetje de spanning. Die was daarna wel meteen verdwenen. We stonden al met 2-0 achter. In totaal heb ik geloof ik twee ballen gehad.

Omdat Joost niet hersteld was, stond ik bij de return de hele wedstrijd onder de lat. Ik wist al dat ik zou keepen. De nachten ervoor heb ik slecht geslapen. Niet eens zozeer omdat ik bang was om fouten te maken, maar je beeldt je van alles in. Ondanks dat we met 3-1 verloren ben ik van mening dat dat een van de beste wedstrijden was die ik ooit gekeept heb in mijn carrière. Het was een mooie ervaring. Jammer genoeg kreeg het geen vervolg bij FC Utrecht. Ik wist op dat moment al dat mijn contract niet verlengd werd en dat ik op zoek moest naar een andere club.

Bij AGOVV heb ik daarna nog zes seizoenen betaald voetbal gespeeld. Ik las onlangs in een of ander overzicht dat ik zelfs de langstzittende contractspeler van AGOVV ben geweest. Tsja, en dat ik in die periode slechts 31 competitiewedstrijden speelde, is natuurlijk niet veel. Voor dat aantal moet ik ook de hand in eigen boezem steken. Daarnaast lag het ook aan blessurepech en keuzes van de trainers. Ik heb het profvoetbal destijds niet beleefd, zoals je het profvoetbal zou moeten beleven. Ik hield wel van een sigaretje en een drankje. Ik heb er eigenlijk nooit een stap extra voor gedaan. Ik zat nooit eens extra in het krachthonk. Ik heb nergens spijt van, ik ben tien jaar prof geweest, toch had ik er qua kwaliteiten en talent misschien wel weer kunnen uithalen.

Ik ben nu 38. Tot afgelopen seizoen keepte ik bij DVS ’33. Als ze met me hadden door willen gaan, had ik er nu nog gezeten. Ik had graag nog een jaar willen keepen. Ik heb gewacht op clubs uit de derde divisie, maar de clubs die kwamen vond ik niet interessant genoeg. Ik heb er nu afstand van genomen. Drie maanden geleden heb ik weleens gedacht: had ik maar voor CSV Apeldoorn gekozen. Dat toonde ook interesse.

Omdat ik wel wat in het voetbal wilde blijven doen, ben ik in september met de Goals and Gloves Keepers Academy Apeldoorn begonnen. Er komen inmiddels zes keepertjes bij mij trainen. De jongste is negen, de oudste veertien. Ik probeer ze spelenderwijs de basisgedachten van het keepersvak bij te brengen. Daarnaast ben ik keeperstrainer geworden bij Voorwaarts in Twello. Wie mij vorig jaar had gezegd dat ik keeperstrainer zou worden, had ik niet serieus genomen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het leuker vind dan dat ik vooraf gedacht had.”

De Stentor maandag 29 januari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *