Wereldwedstrijd: Hans Stindt

By | 13 maart 2024

Positie: teammanager

Wedstrijd: Alterno – Sliedrecht Sport, 13 april 2014

Waarom: de Apeldoornse volleybalsters veroveren de landstitel

“Ik ben het volleybal ingerold toen mijn dochter Lisette ging volleyballen. Bij Dynamo. Je roept dan twee of drie keer wat, en voordat je het weet zit je in het bestuur. Als bestuurslid algemene zaken ben ik nog betrokken geweest bij gesprekken over de verhuizing naar Omnisport.

Toen Lisette in 2012 werd gevraagd door Alterno, ben ik ook overgestapt. Ali Moghadassian heeft haar gescout. Met Ali als trainer ging het met Alterno redelijk snel omhoog. Omdat ze geen teammanager hadden, vroegen ze mij daarvoor. Bij Dynamo was ik ook manager van het Dames 1-team

In mijn eerste seizoen bij Alterno wonnen we de beker. Het jaar daarop behaalden we de landstitel. Sliedrecht had op dat moment de beste ploeg in de eredivisie. In de play-off finale waren zij ook onze tegenstander. Op het moment dat je die beslissende wedstrijden moet gaan spelen, ontstaat er wel een bepaalde dynamiek binnen het team en de vereniging. Je merkte gewoon dat we ergens voor gingen.

Van die kampioenswedstrijd zelf herinner ik me niet meer zo veel. Wel dat het stampens druk was. Ik weet dat Jan Berendsen, de trainer van Eurosped, de hal niet meer in kon. Die is weer weggegaan. De pers hebben we in het ballenhok gezet. Ergens anders was geen ruimte. Alterno was toen al in gesprek over een nieuwe hal. Die moest komen aan de Winkewijertlaan. Moet je nagaan dat ze daar nu nog altijd over in gesprek zijn.

Natuurlijk was het een heel pandemonium toen we kampioen waren. Ik weet niet of je die beelden nog ergens op YouTube kan vinden. Ik heb ze zelf nooit teruggezien. We hadden wel gevraagd of we het bordes op mochten, maar we zijn niet gehuldigd op het stadhuis. Wel heb ik nog een aantal van die penningen liggen van de Gemeente Apeldoorn.

En we gingen Europa in, hè. Steun van de gemeente hebben we nooit gekregen. Maar wel een kwartmiljoen neerleggen om diezelfde speelsters in een oranje shirt in Omnisport te zien spelen. Daar heb ik nog hele discussies over gehad met Nathan Stukker, de wethouder van sport.

Het was een mooie tijd. Je mag denk ik best zeggen dat wij met Alterno een trendsetter waren. In vergelijking met andere teams hadden we het goed voor elkaar. Op grond van de randvoorwaarden kozen speelsters voor Alterno.

Celeste Plak zou gaan trainen op Papendal. Op de een of andere manier werkte dat niet. Zij ging toen bij Suus Luttikhuis in huis wonen. Dat zij kwam, was puur toeval. Juliët Lohuis en Eline Timmerman kwamen later wel omdat zij zagen dat Alterno alles goed voor elkaar had.

Met de successen kwam er ook een stukje sponsoring los. Dat wij bij uitwedstrijden kwamen voorrijden in een touringcar van Connexxion, was voor die tijd al een uniek iets. En dan hadden we natuurlijk de auto’s van Coolen, de Citroën-dealer. In de Maten hadden we de beschikking over enkele huizen waarin we de speelsters van buitenaf onderbrachten. Na de trainingen werd gezorgd voor een warme maaltijd. Tegenwoordig is het regelen van auto’s, eten, woonruimte gemeengoed bij clubs. Tien jaar geleden was Alterno er een voorloper mee.

Ik ben nu 67 en gepensioneerd. Ik heb er lol aan om met jeugd bezig te zijn. Sinds dit seizoen zit ik bij Djopzz Topvolleybal Zwolle en we zijn al volop bezig met volgend jaar. Onze doelstelling was om te gaan meespelen om de prijzen. Dat is gelukt. We zitten in de bekerfinale. Het mooiste zou zijn om nu ook de play-off finale om het landskampioenschap te halen.

Wat ik doe als manager, doe ik op de achtergrond. Ik noem mezelf altijd de waterdrager van het team. Van volleybal heb ik relatief weinig verstand, maar ik weet wel hoe ik iets moet regelen. Wanneer er vliegtickets en overnachtingen geregeld moeten worden voor een Europacupwedstrijd in Griekenland, dan kunnen ze dat gerust aan mij overlaten.

Wanneer Alterno destijds dezelfde middelen had gehad als Zwolle nu, dan waren we doorlopend kampioen geweest. Maar we leven natuurlijk wel in een heel andere tijd. Begrotingen van clubs in de eredivisie liggen vele malen hoger dan vroeger. In Zwolle wordt overdag getraind, bij Alterno gebeurde dat alleen ’s avonds.”

De Stentor maandag 4 maart 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *